Thursday, May 29, 2014

My Art Form 5 (2013)


Lukisan ni just latihan untuk exam SPM sebenar..soalan die kena lukis labah2 gergasi sedang menuju kearah 2 ekor tebuan yg tersangkut kat sarang...saya guna krayon..alhamdulillah time exam dpt buat macam ni gak..thanks cikgu sbb tolong time latihan >//< ni first time sy guna krayon



Lukisan ni latihan saje2..lukisan tu memang dah ada cikgu bagi..saya just warnakan je guna krayon sbb cikgu suruh berlatih guna krayon utk SPM (2013)



Haaa!! lukisan ni pun dah sedia ada..lukisan ni sy practice guna pensil..yg ni belom siap..yg dah siap tah mana sy letak pic..kalau jumpa sy post dlm blog sy..wee..haha


semua lukisan yg terpampar sy dah bg cikgu Pendidikan seni kat sekolah lama sy untuk dijadikan pameran..tu semua lukisanpermulaan sy semasa disekolah..after ni saya akan sambung pelajaran di UiTM ambil kursus Seni Halus..hope semua dapat sokong sy..thanks semua kawan saya n cikgu seni sy sbb sokong sy selama ni ..arigato

Sorry..baru nak aktive dalam blog..thanks sbb singgah blogger sy..haha



FB : Nur Nadiah Naruhina

Friday, April 22, 2011

Ciri2 wanita solehah

Tidak banyak syarat yang dikenakan oleh Islam untuk seseorang wanita menerima gelaran solehah, dan seterusnya menerima pahala syurga yang penuh kenikmatan dari Allah s.w.t.

Mereka hanya perlu memenuhi 2 syarat iaitu :

1. Taat kepada Allah dan RasulNya
2. Taat kepada suami

Perincian dari dua syarat di atas adalah sebagai berikut :

1. Taat kepada Allah dan RasulNya

Bagaimana yang dikatakan taat kepada Allah s.w.t. ?
- Mencintai Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. melebihi dari segala-galanya.
- Wajib menutup aurat
- Tidak berhias dan berperangai seperti wanita jahiliah
- Tidak bermusafir atau bersama dengan lelaki dewasa kecuali ada mahram bersamanya
- Sering membantu lelaki dalam perkara kebenaran, kebajikan dan taqwa
- Berbuat baik kepada ibu & bapa
- Sentiasa bersedekah baik dalam keadaan susah ataupun senang
- Tidak berkhalwat dengan lelaki dewasa
- Bersikap baik terhadap tetangga

2. Taat kepada suami

- Memelihara kewajipan terhadap suami
- Sentiasa menyenangkan suami
- Menjaga kehormatan diri dan harta suaminya selama suami tiada di rumah
- Tidak bermasam muka di hadapan suami
- Tidak menolak ajakan suami untuk tidur
- Tidak keluar tanpa izin suami
- Tidak meninggikan suara melebihi suara suami
- Tidak membantah suaminya dalam kebenaran
- Tidak menerima tamu yang dibenci suaminya
- Sentiasa memelihara diri, kebersihan & kecantikannya serta rumah tangga

FAKTOR YANG MERENDAHKAN MARTABAT WANITA

Sebenarnya puncak rendahnya martabat wanita adalah dari faktor dalaman. Bukanlah faktor luaran atau yang berbentuk material sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh para pejuang hak-hak palsu wanita.

Faktor-faktor tersebut ialah:

1) Lupa mengingat Allah

Kerana terlalu sibuk dengan tugas dan kegiatan luar atau memelihara anak-anak, maka tidak hairanlah jika banyak wanita yang tidak menyedari bahawa dirinya telah lalai dari mengingat Allah. Dan saat kelalaian ini pada hakikatnya merupakan saat yang paling berbahaya bagi diri mereka, di mana syaitan akan mengarahkan hawa nafsu agar memainkan peranannya.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-Jathiah, ayat 23: ertinya:

” Maka sudahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmunya. Dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya.”

Sabda Rasulullah s.a.w.: ertinya:
“Tidak sempurna iman seseorang dari kamu, sehingga dia merasa cenderung kepada apa yang telah aku sampaikan.” (Riwayat Tarmizi)

Mengingati Allah s.w.t. bukan saja dengan berzikir, tetapi termasuklah menghadiri majlis-majlis ilmu.

2) Mudah tertipu dengan keindahan dunia.

Keindahan dunia dan kemewahannya memang banyak menjebak wanita ke perangkapnya. Bukan itu saja, malahan syaitan dengan mudah memperalatkannya untuk menarik kaum lelaki agar sama-sama bergelumang dengan dosa dan noda. Tidak sedikit yang sanggup durhaka kepada Allah s.w.t. hanya kerana kenikmatan dunia yang terlalu sedikit.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-An’am: ertinya:

” Dan tidaklah penghidupan dunia ini melainkan permainan dan kelalaian dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa, oleh kerana itu tidakkah kamu berfikir.”

3) Mudah terpedaya dengan syahwat.

4) Lemah iman.

5) Bersikap suka menunjuk-nunjuk.

Dunia adalah perhiasan, perhiasan dunia yang terbaik adalah Wanita yang solehah.


Tuesday, March 22, 2011

kemahuan

Hidup ini penuh dengan cubaan...ada sesuatu yg kita mahukan kita dapat....ada juga sesuatu yg kita mahukan x dapat kita peroleh..jadi..jgn lah kita berputus asa...kalau sesuatu itu milik kita...ia pasti milik kita!! YAKIN!! hanya ALLAH S.W.T sahaja yg tau isi hati kita..Allah pas akan bantu hambanya...insya'allah...kalau sesuatu tu perkara baik ar..haha :D

Thursday, October 7, 2010

My LoVe

Nad_Naruto
UZUMAKI NARUTO -Untuk pengetahuan semua..he is my hero...pakwe ak 2..handsom kan..hehe..